T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / ÇORLU - Aziz Günden İlkokulu

Okulumuzun Tarihçesi

   AZİZ GÜNDEN İLKOKULU TARİHÇESİ

 

OKULUN TARİHÇESİ      : Okulumuz 1954 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Aziz GÜNDEN 1884 yılında Çorlu'nun Şeyh Sinan Mahallesinde dünyaya gelmiştir. Babası, 1876 Rus harbinde Bulgaristan'ın Servi kasabasından hicret eden Hacı Hüsmen ağa zade Süleyman Beydir. Annesi Servi'li Fatma Hanımdır.

           1953 senesinde öteden beri yapmayı tasarladığı bir irfan yurdunun projelerini son hastalığı esnasında hazırlatarak Aziz Günden İlkokulunun temellerini atmıştır.

27 Eylül 1954 tarihinde eğitim öğretime başlayan ve 2007-2019 yılları arasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılan okulumuz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün taşınması sonucu tekrar okul olarak hazırlanmış ve 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı yeniden açılmıştır.

Bina 654.940m2 bina ve 1789m2 bahçe alanı ile toplam 2.243 m2 alan üzerinde yer almaktadır. Okulumuz bünyesinde 8 derslik, 1 Müdür Odası, 1 Müdür Yardımcısı Odası, 1 kütüphane, 1 arşiv 1 kazan dairesi, 1 Öğretmen odası ve 2 Öğrenci Tuvaleti (Kız Erkek), 1 depo mevcuttur. Okulumuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 30.06.2020 tarih ve 6896 nolu kararı ile 2863 sayılı yasanın 18. Maddesi gereği, Koruma Yüksek Kurulunun 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda 2.Grup yapı olarak koruma alt alanına alınarak tescillenmiştir.

Çorlu'nun tanınmış şahıslarından olan Aziz Günden tarafından Haziran 1953 yılında temelleri atılan ve 27 Eylül 1954 Pazartesi günü öğretime açılan Aziz Günden İlköğretim Okulu, yapı özellikleri açısından ayrı bir önem taşıyor. Bölgemizin temel yapı malzemesi olan ve on kilometre mesafedeki taş ocaklarından çıkarılan "Karatepe Taşı" olarak bilinen yüksek mukavemete sahip bazalt taşlar döneminde ve döneminden öncekilerde olduğu gibi bu yapının da temelinde kullanılmış. Ayrıca bu yapıda su basman olarak bazalt taşlar estetik bir tekniklik, düzgün ve kusursuz bir istifle binada öncelikli olarak ortaya çıkan bir mimari detay olarak farklı bir tarz göstermektedir. Giriş kısmında bulunan beş göz kemerli strüktüre sahip revaklar, binanın ana girişinde dikkat çekmektedir.

Dış sıvası "Ankara (Edelputz) Sıva" olarak yapılan binanın saçak altı detayların çatı döşemesiyle birleştiği noktalarda pişmiş harman tuğlasıyla ve kat silmeleriyle tüm binayı sararak yatayda devamlılık sağlayarak yapıda estetik bir bütünlük elde edilmiş. Yapının döşeme kaplamaları şu anda her ne kadar seramik kaplı olsa da özellikle dış merdivenlerinde görüldüğü üzere karo mozaikle ile döneminin yapı malzemesiyle karakteristik bir yaklaşıma sahiptir. Üst kat merdivenleri beyaz Marmara mermeri olup hala mevcut şekliyle hizmet vermektedir. T formunda olup Omurtak Caddesi'ne paralel konumlanan derslik kısmı iki katlı olup altta üç,  üst katta dört olmak üzere yedi dersliği, müdür ve öğretmen odalarıyla bu bölümlerin yanında müze, hademe odası, kazan dairesi ve kooperatif odasıyla birlikte üç yüz kişi alan müstakil bir salonla, dönemi için yenilikçi bir özellik  getirmiştir. Binanın elektrik ve mekanik tesisatı ile yangın tertibatı da yapım aşamasında dönemine göre kusursuz teşkil edilmiştir.

 

 

 

 

AZİZ GÜNDEN KİMDİR?

            Aziz GÜNDEN 1884 yılında Çorlu'nun Şehsinan Mahallesi'nde dünyaya gelmiştir. Babası 1876 Rus Harbi'nde Bulgaristan'ın Servi kasabasından hicret eden Hacı Hüsmen Ağa Zade Süleyman Beydir. Annesi Servi'li Fatma hanımdır. Okul hayatı İlk tahsilini Çorlu'da Fatih Cami yanında Müftü Hafız Halil Efendi Mektebi'nde okuyarak Pekiyi derece ile mezun olmuştur.

 O zaman İstibdat idaresinin pek sıkı olmasına rağmen Hürriyet aşkını serbest meslek hayatı zevkini aşılayan hocaları ve Çorlu'nun Münevver gençlerinden Memduh Şevket ESENDAL olmuştur.

Ticaret Hayatı: Mavi gözlü, zeki, tok ve tatlı konuşmaları ile muhitinde sevilmiş bir zattı. İlk ticarete girişi büyükbabası Mustafa Ağanın bakkal dükkânında başlar. Delikanlılık hayatı bu işlek mağazanın hesap işlerini idare etmekle geçer. Balkan Harbi'nde Trakya'nın Bulgarlar tarafından işgali üzerine ailece İstanbul'a hicret etmişlerdir. Bu acı muhaceret devresini birçokları sıkıntı ve sefaletle geçirirken o kardeşi Mehmet Ali Bey ile birlikte Üsküdar'da Bir bakkal dükkânı açarak mesleğine devam etmiş ve bir miktar para da kazanmıştır.

 Trakya'nın düşmandan geri alınması üzerine tekrar Çorlu'ya dönmüş ve bu sefer işini Baba mesleği olan ziraat'a çevirerek Bayatlı çiftliğini kiralanmıştır bu çiftlikte kardeşim Mehmet Ali Bey ile 9 sene çalışmış ziraat koyunculuk ve hayvancılık yapmış ve işlerini genişletmiştir. 1920'de Yunan işgaline uğramış diğer Türkler gibi o da büyük zararlar görmüştür fakat bundan asla yılmamış işlerini bırakmamıştır. İşgalden sonra Umurca çiftliğini kiralamış 3 sene kadar büyük mikyasta Ziraat yapmış Nihayet Çiftlik hisselerini satın alarak çiftliğe sahip olmuştur.

 Bundan sonra Çiftliği modern bir hare sokmuş ve kardeşi Mehmet Ali GÜNDEN'İ işlerinin başına bırakarak İstanbul'da oturmaya başlamıştır. Azmi ve cesareti sayesinde İstanbul'da da ticarete atılmış ve gittikçe artan tecrübeleri ve doğruluğu sayesinde işinde başarının zirvesine ulaşmıştır.

Özel Hayatı Aziz GÜNDEN olduğu gibi görünen dürüst gösterişi sevmeyen mütevazı yaradılışta olup temiz yaşar çok sevdiği annesi ve kardeşlerine bağlı küçük çocukları seven merhametli bir insandı.

Gençliğinde bir yuva kurmak maksadıyla Çorlu'nun iyi bir aile kızı ile nişanlanmıştı Düğün hazırlıkları bitmiş tam evlenecekleri sırada zavallı kız dermansız bir hastalığa yakalanarak vefat etmiş. Ölümü üzerine çok üzülmüş ve bir daha evlenmemeye karar vermiştir. Hayatının sonuna kadar bekâr olarak yaşamıştır.

 Son seneleri çiftliğe ait işleri İstanbul'dan idare ile meşgul iken 1952 senesinde rahatsızlığı baş göstermiş evinde bir müddet hasta yattıktan sonra hususi doktoru ile birlikte tedavi için İsviçre'ye gitmiştir. Hastalığına siroz teşhisi konmuştur. İsviçre'de çok kalmadan İstanbul'a dönmüş ve yatağa düşmüştür. 1953 senesinde öteden beri yaptırmayı tasarladığı bir İrfan yurdunun projelerini son hastalığı esnasında hazırlatarak Aziz Günden İlkokulu'nun temellerini arttırmıştır.

 İnşaat'ın daha ilk devrelerinde gittikçe artan hastalığı ve ızdırapları neticesinde 27 Ağustos 1953 tarihinde 69 yaşında hayata gözlerini kapamış ve Allah'ın rahmetine kavuşmuştur.

Ölüm teessürleri içinde kalan kardeşi Mehmet Ali GÜNDEN kendisine düşen ödevi asla ihmal etmeyerek ablası Rahime Hanımı da temsilen çalıştı. Merhumun başlattığı memleket yavrularına yadigâr olan bu kıymetli okulu en güzel malzeme ile en mükemmel işçilikle tamamladı.

 27 Eylül 1954 tarihinde açarak Çorlu'lu hemşerilerinin istifadesine sundu.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.12.2022 - Güncelleme: 16.12.2022 13:30 - Görüntülenme: 252
  Beğen | 8  kişi beğendi